DUBAİ BIG5 Fuarı Ticaret Heyeti

Ekleme Tarihi 7.12.2023

OSTİM bünyesindeki İş ve İnşaat Makinaları Kümelenmesi (İŞİM), 44 yıldır Dubai’de düzenlenmekte olan BIG 5 Uluslararası İnşaat ve Yapi malzemeleri fuarını, Kosgeb destekli yurtdışı fuar ve iş gezisi kapsamında küme firmalarıyla birlikte ziyaret etti. 250 Türk firmasının yer aldığı fuara stantlı katılım gösteren küme firmalarını da ziyaret eden İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşe Saraçoğlu, İŞİM Yönetim Kurulu üyeleri, İŞİM Koordinatörü ve beraberindeki heyet Dubai Ticaret Odası’nın organize ettiği networking toplantısına da katılarak önümüzdeki döneme yönelik iş birliği fırsatlarını görüştü.

Türkiye- Birleşik Arap Emirlikleri ticari ve ekonomik ilişkileri kapsamında 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ( KEOA) sayesinde iki ülkenin mal ticaretinin %80’den fazlası tercihli ticaret kapsamına alındığından, İŞİM Başkanı Dr. Saraçoğlu; hem Türk hem de BAE’li iş insanları üçüncü ülkelere  göre çok daha avantajlı şartlarda mallarını Türkiye ve BAE pazarlarına sunabilme imkanına sahiptir” dedi. Ticaret Bakanlığın paylaştığı verilere göre: Oluşacak bu avantajlı şartlar ile 2022 yılında yaklaşık 10 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin 5 yıl sonunda 25 milyar dolara ulaşması hedeflenmekte olduğunu belirtti.

Türkiye, 2023 yılının ilk 6 ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nin 5. büyük dış ticaret partneri haline gelmiş olup, 2022 yılına kıyasla %87’lik bir artış gösterdiğini ifade eden İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşe Saraçoğlu, önümüzdeki dönemde Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulacak yeni şehirlerin inşasının başlamasıyla beraber müttehittik sektörü ve bu bağlamda iş ve inşaat makinaları ihracatının da artmasının doğal olarak beklendiğini belirtti.

Dubai Ticaret odası ziyaret kapsamında, Dubai Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Salem AlShamsi’ ye , Dubai Başkonsolosu Onur Şaylan’a, Dubai Ticaret Odası Türkiye temsilcisi Mert Danisger’e ve Türk İş Konseyi Başkanı Kanat Kutluk’a ev sahiplikleri ve iki ülke arası işbirliklerinin artmasına yönelik gösterdikleri çaba ve paylaşımları için İŞİM Başkanı ve beraberindeki heyet plaket takdim etmiş ve teşekkürlerini belirtmişlerdir.