İŞİM 4. OLAĞAN GENEL KURULU'nu gerçekleştirdi.

Ekleme Tarihi 26.12.2018

İŞİM Kümelenmesi 2016-2018 Dönemi içerisinde gerçekleştirilen faaliyetler üyelerimizin yoğun katılımıyla gerçekleşen 4. Olağan genel kurulunda paylaşıldı.  

Genel Kurul'da açılış konuşmalarında yer alan OSTİM Başkanı Orhan Aydın, buradaki sanayicilerin artık Avrupa’da er meydanında kafa tutmaya başladığını belirtirken, Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Türkiye’de ihracatın ithalata bağımlı olmasından yakındı. MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır da sektörün bu yıl ihracatta 15 milyar dolar seviyesini yakaladığı bilgisini verdi. 

 

Genel Kurul'un açılış konuşmalarında 3. Dönem Başkanı Halide Rasim, çok dolu ve aktif bir dönem geçirdiklerini belirtti.  Bu dönem içerisinde kümenin Bronz Markaya sahip olduğu gümüş ve altın için çalışmaların sürdürüldüğü, ihracatı arttırmak adına yürütülen 3.UR-GE projesinin başarıyla tamamlandığı ve 4.cüsün 2019 yılında başlayacağının bilgisini veren Halide Rasim, özellikle bu dönem içerisinde görev alan tüm yönetim ve denetim kurulları ile çalışma gruplarında yer alarak destek veren tüm üyelerimize teşekkür etti.

Ardından faaliyet raporunda 3 yıllık süreç detaylarıyla katılımcılarla paylaşıldı.

 

Genel Kurulda yapılan seçim sonucunda Yönetim ve Denetim Kurulu şu isimlerden oluştu.

  •  Yönetim Kurulu: İlker Eriş (Hidromek), Halide Rasim (Rasim Makine), Necati Dayı (Pi Makine), Burcu Erdoğan Kaya (Er Makine), Ayşe Saraçoğlu (Set Makine), Yeliz Özkaraoğlu (Özkara Hidrolik), Raşit Özgül (MST), Hülya Karakuş (MTK), Sinan Kaybal (MEKA), Kenan Döker (Kensan Makine), Umut Tuncer (Serdar Plastik), Emrah Değirmenci (Gülhan Kauçuk), Abdullah Çörtü (OSTİM Yatırım)
  •  Denetim Kurulu: Orhan Aydın (OSTİM OSB), Hüseyin Kıral (Alimar), Yıldıray Erzurum (KARKE), Ömer Faruk Yılmaz (Paragon)

 

2015 - 2018 Dönem Faaliyetlerini Özetleyecek olursak:

 

3 yıllık süreç içerisinde 16 adet kamu destekleri bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Küme üyelerinin ticaretini geliştirebilmek adına  üyeler arası işbirliği, kamu kurumları ve taahhüt firmaları davet edilerek çok sayıda ikili işbirliği programları düzenlendi.

Sektörü ilgilendiren fuarlara katılım sağlanırken, yerli sektörün gelişimine katkı sunacak toplamda 5 ayrı teknik gezi ve saha ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca dönem içerisinde küme faaliyetlerinin paylaşıldığı ve üyelerin bilgilendirildiği üç bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.

Özellikle bu dönem içerisinde kurulan iki çalışma grubu sayesinde aktif ve işbirliklerin geliştiği bir dönem gerçekleşti. Kamu ve Finans Çalışma grubunun çalışmaları ile kamuda sektörün önemli aktörlerinden DMO, KGM, DMO başta olmak üzere 30’u aşkın kamu kurumu ziyaret edilmiştir. Sektörel paydaşlarla bir araya gelerek Sektör Strateji Toplantılarına ev sahipliği yapılmaktadır.

Yine aynı dönem içerisinde oluşturulan Kapasite geliştirme ve Eğitim Çalışma Grubu ile birlikte 3 eğitim kurumu ile protokol imzalanmış, 4 başlıkta eğitim verilmiştir. Ayrıca ilişkide bulunulan eğitim kurumları ile birlikte ortak faaliyetlerde bir araya gelinerek bilgi ve tecrübe paylaşımları yapılmıştır.

Bu 3 yıllık süreç içerisinde İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) olarak, İşletmelerin ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı (COSME) kapsamında Türkiye ‘de ilk kez ve dünyada 5 projeden biri olan Küme Mükemmeliyet Programı Projesini kazandı. Proje kapsamında İŞİM Kümelenmesi toplam 40 ülkeden 902 Küme ile kıyaslanarak, Bronz Marka Almaya hak kazandı. Gümüş ve Altın markalar için çalışmalar başlatıldı. Yurtiçinde de 4 ilde düzenlenen COSME bilgilendirme toplantılarında tecrübelerimiz paylaşıldı.

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen UR-Ge projemizin 3.cüsü tamamlandı, 4.cüsü için üyelerden başvurular alındı yeni yıl itibariyle yeni URGE projemiz başlangıç toplantısı gerçekleştirilecektir.

29 üye firmamızın yer aldığı 3. UR-GE projemizde Uluslararası ticari istihbarat, kobilerde liderlik, kaizen temelleri, satış sonrası hizmetler ve depo stok yönetimi olamk üzere toplamda 5 farklı başlıkta eğitimler düzenlendi. Projede yer alan firmalarımızda 100 üzerinde personele sertifikalı eğitimler verildi. İhracat Danışmanlıklardan faydalanıldı.

Proje kapsamında Almanya, Dubai, Amerika ve Kenya – Güney Afrika olmak üzere 5 ülkeye yurtdışı ticaret heyeti düzenlenmiştir. Heyetlerde fuar ziyaretlerinin yanı sıra ikili iş görüşmeleri, tesis ve saha ziyaretleri düzenlenmiştir. Düzenlenen bu heyetlerde 2000’in üzerinde ikili görüşmeler gerçekleştirilmiş ve bunların önemli bir kısımında olumla sonuçlar alınmıştır. Yine proje kapsamında üyelerin ingilizce tanıtımlarının yer aldığı 2000 adet kataloğumuz bastırılmış ve dağıtılmıştır.

Üyelerimizin ihracatını arttırmak adına Türk Dış Ticaret Merkezleri konusunda bilgiler edinilmiş ve bu kapsamda da çalışmalarımız başlamıştır.