KOSGEB Ar-Ge Desteğini Genişletti

Ekleme Tarihi 26.01.2021

KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Daire Başkanı Mehmet Görkem Gürbüz, Ar-Ge desteklerine yönelik sanayicilerden gelen taleplerinin karşılanmaya başlanacağını söyledi. Gürbüz, “Ar-Ge programımızı, Ar-Ge ve İnovasyon olarak revize ettik. Şimdi Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon olarak adlandırmaktayız. İnşallah 1 Şubat 2021 itibariyle hem sanayicilerimizi hem girişimcilerimizi desteklemeye çalışacağız.” dedi.

OSTİM OSB YouTube kanalı Sektör Konuşuyor programında canlı yayına katılan, KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Daire Başkanı Mehmet Görkem Gürbüz, İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi Koordinatörü Fevzi Gökalp sorularını yanıtladı. Gürbüz, destekler hakkında geniş bilgiler verdi.

KOSGEB’in çalışmalarıyla yerli ve milli üretime olan katkılarını dile getiren Gürbüz, “Kendi kullanmış olduğumuz ürünleri ürettikten sonra dışa bağımlılığımız en aza inecek. Dışa bağımlılığımızı en aza indikten sonra da çok güçlü bir devlet olarak, daha refah, ekonomik şartları daha iyi bir toplum haline geleceğimizi ümit etmekteyiz.” dedi.

1 Şubat’ta yürürlüğe giriyor

Ar-Ge harcamalarının GSYH’e oranının 2023’e kadar yüzde 1,8’e çıkarılması hedefini hatırlatan Gürbüz, Ar-Ge destek modelindeki değişiklileri şöyle anlattı: “Ar-Ge modelinde prototip üretimine kadar olan kısmı desteklemekteydik. Sanayicimizin veya girişimcimizin elinde prototip varsa desteklemiyorduk.

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ın onayıyla 31 Aralık 2020 itibariyle Ar-Ge programımızı, Ar-Ge ve İnovasyon olarak revize ettik. Şimdi Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon olarak adlandırmaktayız. İnşallah 1 Şubat 2021 itibariyle hem sanayicilerimizi hem girişimcilerimizi desteklemeye çalışacağız. İkisi arasındaki temel fark şu; biz, Ar-Ge’de mümkün mertebe girişimcilerimizi ve sanayicilerimizi desteklerken, olmayan bir prototip üretilsin istiyorduk. Özellikle sanayicilerimizde; “Biz bir ürüne başladık veya bir tersine mühendislik prosesi yapmamız gerekiyor fakat bununla ilgili devlet desteğini yanımızda görmek istiyoruz.” diyorlardı. 1 Şubat itibariyle bu devlet desteğini sanayicimize götürme şansımız var. Çünkü programlarımızın tamamında çok ciddi değişikliklere gittik.”

KOSGEB’in destek programlarıyla her zaman KOBİ’lerin yanında olduğunu anlatan Görkem Gürbüz, Nitelikli Personel Desteği ile üniversite-sanayi iş birliğinin güçleneceğini kaydetti.

Yerlileştirme Destekleri için ürün ve sektör çalışmasına devam edildiğini belirten Gürbüz, sanayicilere, “Listede olmasını istediğiniz ürünler için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve KOSGEB ile iletişimde olun.” çağrısında bulundu.

Gürbüz, KOSGEB’in yerlileştirme desteğini alarak, üretim ve ihracat yapan başarı örneklerini de paylaştı.

Kaynak: OSTİM Gazetesi (https://www.ostimgazetesi.com/gundem/kosgeb-ar-ge-destegini-genisletti-haberi-4805)